De gemakkelijkste manier van verwarmen met hout is met pellets. Het rookt niet, geeft weinig stof, kleine stockage plaats en is CO² neutraal.
Dit betekent dat er niet meer CO² vrijkomt bij het verbranden van pellets dan bij het verrotten van het houtafval in de natuur.
De pellets worden gemaakt uit zuiver afvalhout, afkomstig van de houtindustrie, welke in speciale machines onder hoge druk samengeperst worden. Houtpellets hebben een energie-inhoud van 4,9kWh/kg , dit is ongeveer de hetzelfde als een halve liter mazout.
Door het aanwenden van pelletverwarmingen in onze woningen dragen we bij aan de CO²-reductie die dringend noodzakelijk is.
Stoken met pellets is verwarmen met respect voor het milieu!
VP-Pellets, gegarandeerd een eerlijke prijs voor gewaarborgde kwaliteit!
Pellets kunnen het beste bewaard worden in een droge ruimte, vorstgevoelig zijn pellets niet, maar wel vochtgevoelig.
De zakken kunnen het beste op een droge ondergrond worden gestapeld, bijvoorbeeld op een pallet of stuk karton.
Opslaan van pellets is het beste in een goed verluchte ruimte, onder een afdak, carport of iets dergelijks wordt afgeraden ivm vocht die de pellets kunnen aantasten.
Kwaliteit merken hebben een keurmerk op de verpakking staan. Zoals DIN-plus, EN-plus, dit zijn strenge keurmerken voor de fabrikanten van pellets.
Wanneer er staat "gefabriceerd naar ... keurmerk", dan zijn de pellets NIET gekeurd en kunnen er allerlei grondstoffen gebruikt worden om een pellet te maken. Wij zijn wel eens pellets tegen gekomen met plastic, zand, spijkers, nietjes en zelfs spaanplaat, ... Het komt ook nog vaak voor dat er in "goedkope" pellets teveel schors zit.
Ook mag er GEEN lijm of kleefstof gebruikt worden om de pellet te maken.
Pellets kunnen ook worden onderscheiden in witte of bruine varianten.
Witte pellets bestaan uit zuiver zachthout en zijn vaak vervaardigd uit dennen- of essenhout. Ze zijn gemiddeld genomen wat duurder dan bruine korrels en staan ook garant voor een zeer schone verbranding. Witte korrels hebben wel een wat lagere warmteopbrengst dan hun bruine evenknieën. Ze zijn bijvoorbeeld ideaal om de huiskamer of ruimtes met een bescheiden oppervlakte te verwarmen.
De bruine pellets worden vervaardigd uit een divers scala aan hardhoutsoorten. Vooral eikenhout is erg populair. Soms zijn deze korrels ook een mengeling van zachthout en hardhout zaagsel. Donkere pellets branden heter en minder fel. Ze zijn bij uitstek geschikt voor het verwarmen van grotere ruimtes. Hoewel beide pelletsoorten hun voordelen en bijzondere eigenschappen hebben, is er niet noodzakelijkerwijs een kwaliteitsverschil tussen witte en bruine exemplaren. Het is vooral belangrijk om te kiezen voor een zuiver pellettype dat garant staat voor een efficiënte verbranding. Vermijd bijvoorbeeld de goedkoopste pelletsoorten. Die worden vaak uit goedkoop zaagsel en in lagelonenlanden geproduceerd. Daarnaast hebben deze materialen een betrekkelijk lage opbrengst en bevatten ze niet zelden kunstmatige bindmiddelen zoals zetmeel, lignine of maismeel.
Met houtpellets van hoge kwaliteit brand je zuinig en schoon. Er blijven geen resten achter in de kachel, zoals bij houtpellets zonder keurmerk soms wél het geval is. Wanneer goedkope pellets niet volledig verbranden, kunnen ze de motor verstoppen. Deze zorgt voor de toevoer van nieuwe pellets, maar werkt in het geval van verstopping niet meer optimaal. Dit resulteert in een verminderde prestatie van je pelletkachel en extra onderhoud.
Conventionele houtverbranding is vaak bedoeld als sfeerelement in de woonkamer en niet als hoofdverwarming. Pelletkachels zijn ook geschikt als sfeerelement, maar het rendement is meestal hoger en er is bovendien sprake van soms wel 95% minder fijnstof-uitstoot.